Copyright rättigheter gäller för alla bilder och all dokumentation.

Finns det inga anteckningar om ursprunget av foto så kommer dessa ifrån mitt bildarkiv. Stefan Lundin

Torpvandring på Inglatorp hösten 2006.

 Vi fick skjuta upp den planerade vandringen den 22 oktober en vecka på grund av ett kraftigt regnväder. På söndagen efter samlades vi vid Rödeby skolan, för vidare transport upp till Vargahiet som var vår startpunkt för vandringen. Rolf Sellgren mötte oss på gårdsplanen och som alltid berättade han gärna om Oskar och hans bröder i Vargahiet.

 Vår vandring kom att beröra Torrhem i Augerum som August Pettersson byggde 1892 och som hans son Stig Pettersson (Store Stig) övertog senare. August är född och uppvuxen på Peter Svensatorpet som bara ligger ett stenkast ifrån Torrhem. På vår väg genom skogen till Peter Svensatorpet gjorde deltagarna en del svampfynd till kvällsmaten. Det finns tydliga tecken på hur byggnationen på detta torp har varit, och med Rolf Sellgren som markägare så kan vi vara trygga att detta inte kommer att raseras.

Tiden led och kaffetarmen sved vi ta paus vid Skräcka Johans torp i norra delen av Sofiedal. Under vandringen så är vi både på Inglatorp och på Sofiedal.

De första uppgifter som vi för dagen funnit om Skräcka Johans är att hit kom Sven Petter Magnusson och h.h. Bengta Pettersdotter ca 1860 troligen ifrån Augarum. Ifrån detta par härstammar både Oskar Pettersson Vargahiet och Stig Pettersson Torrhem. Namnet Skräcka Johans har säkert kommit ifrån Johan Andersson som var gift med Anna dottern till Sven Petter och Bengta.

 Efter fikat gick vi in i Inglatorps markerna till Gustav Trulsatorpet. Under vandringen berättade deltagarna historier och händelser om personerna som haft anknytning till dessa trakter.   

  Söder över ifrån Gustav Trulsatorpet sett ligger Skomakaretorpet    där släkt ifrån Sven Petter på Skräcka Johanstorp haft sin gärning.                           

På Skomakaretorpet har skomakaren Anders Svensson h.h.Fredrika Jonasdotter båda ifrån Augerum. Detta par fick bland annat barnen Gustav, (senare Gustav Svensatorpet) Rickard, (senare Rickardstorp) Selma, (senare gift på Hjortatorpet). Fredrika skall ha fått 10 barn, var övriga barn tog vägen vill vi gärna veta, så har ni uppgifter som kan hjälpa oss, berätta för oss!  En del av dom övriga barnen hette: Emmy Elisabeth, Ingrid Johanna och Ander Mauritz.

 På Skomakaretorpet ligger en stor och fin källare, det sägs att ingenstans i socknen finns så stora källare som i Inglatorp.

Källare Skomakaretorpet foto Lars Olsson

Vi gjorde en avstickare ifrån den väg och stig som vi följt under vandringen upp till en brötugn som troligen använts av torpen i området. Därefter genade vi över ett kalhygge för att ta kunna oss över till Liskatorpet som ligger i Sellgrens kohage.

 Vem som bott på Liskatorpet har vi inte så många uppgifter om ännu, här är ännu en uppgift till er hjälpa till. Namn som förkommer i samband med ”Liskasläkten” är Karl Andreasson, Johan, Maria, Kristina. Kristina gifte sig med Sven Johans Svensson på Sven Johanstorpet strax innanför Augerums gränsen. Senare får de barn vilka bosätter sig på Lilla Ryd söder om Vargahiet. Någon ifrån ”Liskasläkten" skall också ha ägt ett torp i Sofielund.

Uppbrott ifrån vår promenad skedde efter 3 timmar i ett behagligt höstväder.

Brötugn Inglatorp foto.Lars Olsson

Jag kommer att fortsätta mitt arbete med att dokumentera uppgifter om torpen och händelser i torpmiljöerna.

Jag söker bilder och uppgifter om personer med kopplingar till torpen i Rödeby.

 

 Stefan Lundin