Stenknäck Coccothraustes coccothraustes

på Idrottsvägen Rödeby

Copyright rättigheter gäller för alla bilder och all dokumentation.

Finns det inga anteckningar om ursprunget av foto så kommer dessa ifrån mitt bildarkiv. Stefan Lundin

Stenknäcks hane till vänster och till höger en hona.

Mitt speciella intresse för Stenknäck Coccothraustes coccothraustes

började 1979 – 1980.  

Lotta och jag köpte ett hus 1973 i Rödeby. Nu efter ett par år så kanske man skall beteckna husets status som en rivningskåk. Men med den ekonomi som vi då hade så var en renovering det enda tänkbara. Denna renovering pågår fortfarande. Åter till Stenknäcken.


Som husägare så är det spännande att sätta upp ett fågelbord för att vintermata våra småfåglar. Så gjorde också vi.


Det blev ett studerande i fågelboken under ett antal år för att se vilka gäster vi hade. (Bokstudierna pågår fortfarande). Det var alla de vanliga småfåglarna som brukar besöka fågelborden under vintern. Men en fågel utmärkte sig speciellt, det var Stenknäcken. Läste man om denna art på slutet av 1970-talet så skulle det vara lite utöver det vanliga att ha Stenknäck vid fågelbordet. Vad som var extra spännande var att antalet Stenknäck kunde vara 20 – 30 st. individer per gång.


Som den fanatiker jag ofta blir när det är något som intresserar mig så var det till att söka medlemskap i Karlskrona Ornitologiska förening och möta experterna inom ornitologin.


Jag berättade naturligtvis om vilka besök vi hade på vårt fågelbord. Det fanns väl först en liten skepsis till mina uppgifter. Men Lars Möllersten som var den ansvarige för ringmärkningen i Karlskrona området och hade som ett av sina ornitologiska intressen i Stenknäcks märkning, tog upp bollen.


Nu skulle det ringmärkas Stenknäck i Rödeby! Vi fick en morgon besök av ringmärkare, bland annat Conny Philipsson som satte upp nät i anslutning till fågelbordet med en placering av näten som han bedömde vara bra.


Vi väntade, Vi väntade, Vi väntade!


Stenknäcken satt i träden runt omkring men var inte intresserade av att riskera att hamna i fångstnäten.  Det fanns Stenknäck! Så min utsago var rätt angående tillgången på Stenknäck.         


Det prövades ett flertal gånger med nät och några stycken lyckades man fånga!


Detta störde mig, skulle man inte kunna ringmärka mer Stenknäck nu när antalet var av den storleken ordningen att det skulle kunna bli en bra grund för fortsatta studie av denna art.


När jag vid mina besök på Torhamns udde såg på ringmärkning och då särkilt fällorna som användes för fångst av vadare, funderade jag lite om hur vi skulle fånga Stenknäck på Idrottsvägen.


Utanför köksfönstret stod på den tiden en stor bok med en gren lågt ner där jag fäst upp fågelbordet. Jag konstruerade en fälla som var fäst i ett snöre där jag kunde sänka ner fällan över de Stenknäckar som fanns ätande på marken under.


Resultatet under 1980 – 1984 vara att jag ringmärkte och var en del i att det ringmärktes 654 under dessa år.  Totalt märktes det i Sverige 1919 st Stenknäckar under dessa år


På grund av tidsbrist från 1985 fram till februari 2013 gjorde att jag inte kunde ägna någon tid till att fortsätta mitt intresse av Stenknäckens flyttvägar.

 

NU! 

 

Nu har jag letat fram allt underlag som jag under 80-talet samlat på mig och tänker se vad som händer i Stenknäckens utbredning. Vi vet nu att den sprider sig upp över landet.

 

Tillsammans med Ivar Tägström skall vi kanske kunna ta upp möjligheten att ringmärka Stenknäck i Rödeby.

Under vintern och våren 2013 var det mycket vanligt att det var 30 – 40 talet Stenknäckar som besökte oss.  http://svalan.artdata.slu.se/birds/

 

Jag är intresserad om det är någon som har lite uppgifter om häckande Stenknäck i Sydöstra Sverige där vi kanske kan göra en ringmärkning. Jag tolkar ringmärkningsunderlaget så att det är väldigt få bomärkningar som gjorts.

 

 

Jag roade mig med att markera Stenknäckarna som fanns på bilden ifrån 24 mars 2013.

2014-01-29. ringnr. 3559435 hane 2o.

2014-01-29. ringnr. 3559432 hona 2o.

Copyright rättigheter gäller för alla bilder och all dokumentation.

Finns det inga anteckningar om ursprunget av foto så kommer dessa ifrån mitt bildarkiv.

Stefan Lundin