Aktuella projekt som jag sysslar med nu.

 Torsten Bjarre

Copyright rättigheter gäller för alla bilder och all dokumentation.

Finns det inga anteckningar om ursprunget av foto så kommer dessa ifrån mitt bildarkiv. Stefan Lundin

 


Helge Torsten Bertil Bjarre f. Nilsson (Björklund) 1915-05-22 Madesjö Kalmar Län. Döpt 1915-06-30 Rödebyförsamling Blekinge.

Modern var tjänarinnan Elsa Alfrida Björklund f.1892-06-26 St. Nicolai Församling Stockholm barnhusbarn No. 7410. Död. 1980-05-29 Nybro personnr. 1892-06-26-2926, gift med ?? Johansson, änka 1960-04-22.

Torsten är angiven i Madesjö.s kyrkoböcker som född i Inglatorp Rödeby det finns ingen fader angiven i församlingsboken. Modern Elsa Alfrida är vid tidpunkten för Torstens födelse skriven i Rödeby som fosterbarn till Skomakaren Antonius Åkesson f.1837 och hans hustru Johanna Christina Pettersdotter f.1844 båda födda i Jämjö. Elsa A. hade kommit till familjen Åkesson

1895-07-11 när hon var i tre års åldern.

Antonius Åkessons h.h. Johannas barn:

Åke Alexander f.1871

Hilda Charl. f.1876

Alma f.1882

Syster Frida f.1884

Elsa Alfrida vistas i Madesjö vid Torstens födelse, hon  flyttar 1917-11-19 till Madesjö där hon uppenbarligen hade kontakter och lämnar Torsten i Inglatorp hos sina fosterföräldrar.

Torsten förs över 1919-03-07 i kyrkoböckerna till snickare Gustaf Viktor Nilsson f. 1856-06-10 Hjortedsförsamling Kalmar län hans hustru Antoinetta Sofia Åkersson f.1865-11-18 Torhamnsförsamling dotter till Skomakare Antonius Åkersson och h.h. Johanna.

Gustaf Viktor och h.h. Antoinetta Sofia adopterar Torsten 1929-11-18, Torsten är då 14 år det bör vara vid denna ålder som han gått färdigt i Rödeby skolan.

Under vårterminen står det antecknat att Torsten skada sin näsa och han är borta ifrån skolan 22/3-31/3-1927.

Detta skulle vara Torstens sista år i skolan, men Fritiof Arnfeldt ansåg att Torsten var för ung för att sluta skolan, så han fick gå om klass 6. I anmärkningen står det ”För ung för att avgå”. Torsten var en av de bästa eleverna i klass 6, så det är med förvåning man idag ser att han fick gå om skolans sista klass. När man granska elev matriklarna ifrån denna tid så visar det sig att det förekommer ofta att barnen fick gå om sista klassen. Detta beror på att eleverna hade börjat skolan vid 6 års ålder ett år tidigare än andra elever.

Klass 6 eller ska vi kalla det för klass 7.

Torsten fick troligen sitt första honorar av Röda Korset Inglatorp när han ritade till deras Jul o Nyår firande. (Åke Nilsson)

Det var i hans tidiga ungdom som

Torsten visade konstnärliga talanger.

Denna sten finns att se vid hans

barndomshem Lövås Inglatorp

och har troligen utförts av Torsten

i hans ungdomsår.

Stenens storlek    b.47 cm – h.55 cm

Torsten gick kurser i att teckna och måla i Karlskrona troligen på kvällarna.

Torsten sökte sig ofta till Ahnfeldt och hans familj. På kvällarna gick Torsten upp till ”Paraplyträdet” därifrån kunde han se om det var tänt i herrummet på gaveln på skolan där Ahnfeldt bodde. Var det så, gick han upp till Ahnfeldts. Ofta var det så att även låg över hos familjen Ahnfeldt.

Torsten kom i kontakt med Esperantoföreningen genom Fritiof Ahnfeldt, tillsammans besökt dom Esperantokongressen i Stockholm.

Ahnfeldt var engagerad i Föreläsningsförening, vid ett tillfälle då författaren Laura Petri var på besök så var hon tvungen att övernatt och det gjorde hon Ahnfeldt. Där kom hon att se en teckning (Tempelriddarna) i ett av rummen och blev mycket imponerad av denna så hin ville omgående träffa konstnären.

Ahnfeldt skickade iväg sina döttrar för att hämta Torsten. Laura Petri lovade att bekosta bostad och uppehälle för Torsten under tre månader i Antwerpen. Torsten fick själv bekosta resan dit. Detta borde ha varit c:a 1933. Han fick bo hos Lauras bror som var generalkonsul. I Antwerpen gick Torsten på museet där satt han och målade av dom stora mästarna.

På hemresan från Antwerpen så fick han blindtarmsinflammation och blev dagen efter hemkomsten ilagd på Karlskrona lasarett.

Mor-Anna sittandes på övervåningen.

namn har jag hört.

Torsten fick jobb på varvet med att rita konstruktionsritning. Han slutade efter 5 månader för han ansåg att det skadade hans händer och fingrar att jobba med detta.

På fattiggården fann han detta motiv av

Hon kallas också Boll-Anna eller Botilda dessa

Tavlan finns idag på Elineberg Rödeby.

Efter skolan utbildade sig Torsten till målare.

Ett av han  uppdrag som målare  var att måla

om Fattiggården i Ö:a Rödeby 1937.

1942 vid 27 års ålder ligger Torsten vid Ljungbyhed F 5.

Under sin tid vid F 5 Ljungbyhed så gavs Torstens ”Flygsoldat 113 Bom” ut för första gången det skedde i flygflottiljen F 5.s tidning ”Flyg”. 1941-1942.

Torsten var 27 år när den första utgivningen skedde så det bör ha varit så att han var inkallad i beredskapen under andra världskriget.

I serie ifrån 1947 i tidningen ”Flyg” har Torsten signerat den med ”2418 Bjarre.”

Torsten startade serie tidningen ”Flygsoldat 113 Bom” under sin tid vid flyget Ljungbyhed.

Tidningen Flyg kom senare att övergå till tidningen Teknikens Värld där serien Bom också förekom till 1972. Mellan 1952 och 1972  kom det varje år ut ett julnummer av Flygsoldat 113 Bom.

Flygsoldat 113 Bom handlar om en malaj i flygvapnet. Bom, vars förnamn inte är känt, har en påfallande svart kallufs, som Bjarre hämtade från en trollfigur han tecknat tidigare. Som namnet antyder utmärker sig Bom genom att vara flottiljens sämsta skytt. Vid ett tillfälle, då soldaterna insett att det gällde att verkligen skjuta illa för att undvika svårare tjänstgöring, var Bom den enda som träffade måltavlan: ”Jag försökte också skjuta bredvid, men jag missade.” Därför tillbringade han den mesta tiden med att sopa och städa, utan någon större entusiasm.

Torsten Bjarres sista avsnitt av serie Bom publicerades i Teknikens Värld nummer 26 1971, då Bom muckade från flottiljen.

Efter att Bjarre lämnat serien har nya avsnitt gjort för 91: ans räkning av andra tecknare, som inte mottogs så väl.

Serie Flygsoldat 113 Bom skall inte ha något att gör med Fabian Bom som spelas av Nils Poppe.

I februari 1956 gavs den första serietidningen 91: an ut av Åhlen & Åkerlunds då var Flygsoldat 113 Bom med som en av 5 stycken helsvenska serier. Förutom Bom och 91:an så var Åsa-Nisse, Kromblom och Oskar med. Lilla Fridolf blev 1957 också en av serierna som publicerades i 91: an.

Torsten Bjarre hedrades med Adamsonstatyetten 1971 för sin serie Flygsoldat 113 Bom. Statyetten delas ut av Svenska Serieakademin.

Serie Oskar skapade Torsten Bjarre på beställning av Året Runt och den gavs ut 1952.

Serieteckning som Torsten skänkt till Benny Persson i Rödeby

 Två klassiska serie från utlandet var också med i 91:an dessa var Olle Bull och Knallhatten.

Oskars medverkan i 91:an varade till 1964 då serien flyttades över till tidningen Blondie.

Torsten Bjarre fick 1956 i uppdrag av Bildjournalen att göra en tecknad serie av den i radio populära radioserien Lilla Fridolf som sändes 1955 under ett 40 tal veckor och var gjord av Rune Moberg.

Serien handlar om Kontorschefen Fridolf Olsson och hans dominanta hustru Selma.

Fyra filmer som handlade om Fridolf och Selma gjordes mellan 1956 – 1959. Huvud personerna i filmerna var Douglas Håge som Fridolf och Hjördis Petterson som hustrun Selma.

Fram till 1960 förekom det två olika versioner av Lilla Fridolf som tecknad serie. Orsaken till detta var att förlaget ville att teckningarna av Fridolf skulle vara mer porträttlika Douglas Håge som var huvudfigur i filmerna. Efter 1960 var det bara Bjarres version som förekom, den andra versionen blev inte så populär.

1960 startade Lilla Fridolf som en egen serietidning. Torsten Bjarre lämnade på mitten av 1970 talet över tecknandet av serien till Elmar Blomberg.

Källa för uppgifterna om serierna kommer ifrån Wikipedia.